Utarbeida av Edgar Gundersen (2017)

NEDRE HAUGERUDGÅRDEN (FØRSTE HAUGERUDGÅRDEN, egentlig FØRSTE DEL AV HAUGERUDGÅRDEN)
Oppført: 1904 – 1905
Notoddens første murgård med et pust av jugend, samtidig med Hydros Admini i tre – også et bygg med mange jugendtrekk.
Arkitekt: Otto Hansson
Det endelige bevis for at Hansson tegna NEDRE HAUGERUDGÅRDEN har jeg ikke funnet. I 1904 åpna Otto Hansson arkitektpraksis og forretning i Åsgårdstrand, nyss hjemkommen fra studier i Tyskland. I 1910-11 tegna han ØVRE HAUGERUDGÅRDEN. Opprinnelsen til NEDRE HAUGERUDGÅRDEN kan ikke spores i kommunens arkiv. Lokalavisa Telen og den årvisse Notodden-kalenderen ga Otto Hansson æren for gården lenge før jeg visste noe som helst om arkitekter og arkitektur på Notodden. Da heddølene gullsmed Haugerud og muligens kjøpmann Roe (som eide gården der fotograf Kørner og familien bodde) skulle finne arkitekt til sine murgårder, måtte de ut av bygda for å finne det. Det bodde jo ingen arkitekter i Heddal eller på Notodden. Jeg har ikke funnet noe som motbeviser at Hansson var gårdens arkitekt. Det er med andre ord nesten sikkert at Hansson er bygningens arkitekt.
Murmester og byggmester: Ukjent
(Hansson kan sjøl ha vært byggmester, det er få spor etter byggmestere i gårdene han tegnet)
Byggherre: Gullsmed Eilef Haugerud (f.1876) fra Heddal.
Med de buede linjene som møtes i en spiss mot himmelen på hjørnegavlen på NEDRE HAUGERUDGÅRDEN er jugendstilen introdusert i murbyen Notodden. Bygningen er symmetrisk mot Torvet – asymmetrisk mot Skahjemhjørnet. Fjernvirkning og nærvirkning som sammen gir et totalinntrykk. Naturformer som inspirasjon for halvabstrakte avbildninger. Plastisk behandling hvor linjen flyter. Fire av TORRINODEKLARASJONENS ni karakteristiske trekk ved jugendstilen. Dempet – ikke overdådig.
(Hvorfor jugendstilen på Notodden framstår i dempet drakt vil jeg si litt om i et eget innlegg. Den gjengse forklaringen i byen er at byggherrene ikke hadde råd til mer stæsj. Det er ikke hele forklaringen)
NEDRE HAUGERUDGÅRDEN har alle gatefasadene intakt. Gården framstår som godt vedlikeholdt. Vinduer og dører er ikke originale.
NEDRE- og ØVRE HAUGERUDGÅRDEN har felles gavlvegg og er formelt og brannteknisk sett to byggetrinn som tilsammen utgjør en gård: HAUGERUDGÅRDEN. De to halvdelene er så ulike at de oppfattes som – og behandles som – to gårder.
NOTODDEN I MINIATYR
Det var folketelling i Norge i 1910 – året da byggeaktiviteten i byen var på sitt mest hektiske og da villaområdet for sjefene på Hydro ennå ikke var bygget. I NEDRE HAUGERUDGÅRDEN bodde det 20 mennesker, en herlig mix av all slags folk, nesten et Notodden i miniatyr:
I Oslo, noen år seinere satte to karer som blei kalt «Store-Karl og Lille-Karl» opp tusenvis av boliger. Store-Karl var Karl Johnsen. Lille-Karl var TOR FURUHOLMEN, en gigant i norsk entreprenør-historie. Store-Karl var muremester for brorparten av de åtte gårdene som blei murt opp i Bjørnstjerne Bjørnsonnsgate fra 1908 til 1910. Karl Johnsen fra Oslo, kona fra Brevik, to spedbarn født på Notodden og tjenestepike fra Oslo bodde i NEDRE HAUGERUDGÅRDEN.
Gullsmedsvenn Henrik Lund fra Oslo bodde her. Første generasjon innfødte Notoddinger regna han som Notoddens fremste gullsmed noensinne. Olso-gutt som lærte av gullsmeden fra sagnomsuste Telemark.
Her var Hydro representert med elektriker, mekaniker, bryggearbeider og kontorist.
Bygningsfagene var representert med murmester Karl Johnsen (Store Karl) og en malermester.
Her bodde en tannlege fra de frie yrker. Og en elev ved lærerskolen. (Seminaret).
De kom fra Kvæfjord i nord til Brevik i sør. Fra Vestlandet, Østlandet og Oslo. De fleste flytta videre da anleggstida på Notodden var over.
Gullsmed Haugerud, tjenestejenta hans og elektrikeren var de eneste fra Heddal. Hydro hadde mange elektrikere – vår mann – Jon Rønningen, født i Heddal i 1888 – var en av de ytterst få som kom fra lokalområdet.
NEDRE HAUGERUDGÅRDEN blei bygd som en kombinert bolig- og forretningsgård. Min generasjon vil minnes Haugerudkiosken på hjørnet og gullsmed Schultz. I dag holder Eyde Restaurant til i NEDRE HAUGERUDGÅRDEN.














Foto: Edgar Gundersen samt arkivfoto