Johs. Valens landhandel, Skilrud

Firmaet Valen landhandel «Valenbua» ble grunnlagt av Johannes Olsen Valen 2. januar 1910, han overtok firmaet etter Niri Olsen Mørk. Dette var, i følge Det norske Næringsliv 1949, en vanlig landsens landhandel som solgte «kolonial- og fetevarer, manufaktur, kortevarer, malervarer og isenkram.» Fra 1913 var det talestasjon her og fra 1932 brevhus. I 1967 overtok sønnen Olav og drev butikken videre til den ble nedlagt på 70-tallet. Etter at butikken var nedlagt var det fremdeles litt virksomhet i bygget, bl.a. frisørsalong og lager for bygningsmateriale. Bygningen ble revet til fordel for en oppgradert hovedvei.
Før «Valenbua» var det også butikk og vertshus i området, denne lå rett bak dette bygget. Her drev Kjøpmann Hans J. Bye forretning og Trine Holst drev vertshuset «Jomfru Holsts vertshus» Vertshuset var et kjent og populært vertshus som lå laglig til for reisende, så her har både generaler, kongelige og eventyrlystne reisende overnattet. Det var også dyrskuplass på sletta ned mot Skilrudtjønna. Dyrskuplassen lå tidligere lengre opp i Heddal, men ble flytta hit i 1902.

«Valenbua» lå ved Skilrud tett inntil hovedveien. Som med alle disse nærbutikkene, har de fleste som har opplevd det, koselige minner. Her fikk ungene kjøpt kandis til en billig penge, melk ble øst opp i spann som man hadde med og brødet ble pakka inn i papir med hyssing rundt. Her fikk de voksne kjøpt det som trengtes av matvarer og om en trang spiker kunne en alltids ta en tur i bua. Hadde man glemt noe og butikken var stengt, var dette heller ikke noe problem, da var det bare å gå «bakveien» Du kan se hele bildet ved å klikke på det (Widerøe flyfoto 1953)

«Valenbua» fotografert i 1949. I bakgrunnen ser en bygget der «Jomfru Holsts vertshus» lå.

Nærbutikken som solgte det meste (foto fra 1949)

Det river i sjela når en slik bygning må gi tapt for framskrittet. Du kan se hele bildet ved å klikke på det  (Bildet er utsnitt av et flyfoto tatt på 90-tallet, fotograf ukjent)

Mellom Valen og Skilrudtjønna lå dyrskuplassen, her fotografert i 1904 av Tor Leifsen Tveitan. Som en ser av avisartiklene under var det var nok et yrende liv når årets «fesjå» gikk av stabelen.

Bratsberg Demokraten 23.09.1919.

Kongsberg Tidende Fredag 21.09.1917

Kilder: Det norske Næringsliv 1949, Notodden Historielag og lokalkjente


TIL TOPPEN AV SIDEN

TIL INNHOLDSFORTEGNELSEN