Grensestein 21 redda

(September 2023)

Under oppgradering av hovedveien i Høybøkåsa måtte den gamle grensesteinen mellom Heddal og Notodden som sto ved Høybø fjernes. Steinen er en av 32 granittsteiner som sto langs grensa mellom Notodden og Heddal. Til sammen var det 63 grensemerker, utenom de 32 granittsteinene var resten stålbolter. Steinen ved Høybø er nr. 21 og den eneste med innhogd årstallet 1913 da Notodden ble by.

Når arbeidet i Kongsbergveien begynte tok Notodden Historielag v/ Kjell Lia og John Einar Oterholt grep for å bevare dette minnesmerket. Men velvillig hjelp fra entreprenøren ble steinen tilpassa og murt inn i den langsgående muren. Stor takk til John Olav Hegna og Minco Blumers som utførte jobben.

John Olav Hegna i ferd med å tilpasse steinen. Foto: Kjell Lia
Steinen på plass i muren Foto: Kjell Lia
John Olav Hegna sjekker om alt stemmer, Minco Blumers i maskinen. Foto: Kjell Lia
Det ferdige resultatet Foto: Kjell Lia
Grensesteinen før utbedringen av Kongsbergveien. Foto: Kjell Lia

Les mer om grensesteinene her

TIL TOPPEN AV SIDEN