«Televinsjen»

I Telemark Arbeiderblad lørdag 18. november 1961 skrev Andres Blomhaugen en reportasje om «Televinsjen» og O.O. Aases verksted på.

Televinsjen slår gjennom i skogbruket

Traktoren ligger nå mange hestehoder foran hestene i skogbruket i Telemark, og etter som skogsvegene blir flere og krøker seg lenger for hvert år innover skogene, blir traktorene satt inn og det er snart en severdighet å finne en hest som ligger lang- strakt foran et tømmerlass.

Men til en god vinjs og skogsarbeidere vet å fortelle at vinsjen er nesten like uunnværlig som selve traktoren. Dersom vinsjen en dag skulle være i ustand er det lite å dra til skogs etter.

Det er også forbløffende hvor mye arbeid en kan gjøre med en slik traktorvinsj som gjør det mulig å komme til der det før ikke var råd. Tømmerstokkene kan tas opp fra lier og åssider, fra ulende og vegløst terreng der verken hest eller hjulredskap kan komme til.

Fra hovedvegen gjennom skogen kan også virer strekkes opp til et hundre meter, hukes i tømmerstokken og hales inn gjennom snø og bråte inn til traktoren og løftes seinere fint og pyntelig på plass på lasset. Uten slit for kar eller hest og uten alt skrik og skrål som fulgte for å få mer eller mindre uregjerlige hester til å gå skikkelig.

Men det skal en robust og kraftig vinsj til i norsk terreng og til stor skog, og mange av skogbygdenes hendige menn har ofret mye krav for de mange forhold i skogsdrifta.

«Televinsjen» som for 5-6 år siden begynte sitt virke i all beskjedenhet i Aaseskogene og ellers i Heddalsskogene og med bare kilereim fra kraftuttaket, ble ganske fort kjent videre, etter som Olav O. Aase gjorde sine forbedringer for hvert år. Televinsjen har nå forhandlere over hele landet og gjort sitt inntog i Øst- og Vestlandets skoger. Den har vært på utstillinger og blitt demonstrert, og den har fått mye ros av de som har tatt den i bruk.

NYE FORBEDRINGER
Da det ble fortalt oss at «Televinsjen» i år hadde fått ytterligere forbedringer, fikk vi en prat med Olav Aase som står som mester for denne vinsjen, og som nesten ikke får dagene til å strekke til i sitt mekaniske verksted som er fylt av større og mindre maskiner verd en liten formue.

-Jo, etterspørselen auker, og jeg har for liten hjelp så det kan bli stridt mange ganger å rekke over bestillingene. Det er mulig jeg kan få satt bort endel av arbeidet.

-Televinsjen, er din patent?

– Byggemåten er min egen og i år har jeg kommet med noen forbedringer som jeg tror skal slå godt an. En svingbar trinse på toppen av tårnet gjør at tømmeret kan dras fra alle retninger og stokkene blir også ved denne anordning løftet endel opp, særlig når de ikke er for langt unna, og de glir lettere gjennom terrenget.

Ellers er bremseordningen for- nyet med lameller eller skive- clutch nettopp som på en bil og de kan betjenes både fra traktoren, eller en kan stå ved siden med en spak. En annen ting ved denne vinsjen er at den har trommelen på langs og derved slipper en drivkassene og det blir enklere og mere effektivt.

– Du har fornøgde kjøpere?

-Alle har rost den og etter de nye forbedringer på årets modell stiller jeg store
forventninger til vinsjen. Det skaper jo også god arbeidsinteresse når en av og til kan lage noe nytt, sier Aase.

Α.Β.

Reklame fra «Maskinoversikt» 6. utgave 1967

TIL TOPPEN AV SIDEN