Det er kraft i Heddalskvinnene fremdeles
Fødte barn om formiddagen, stelte fjøset om kvelden.
Distriktsjordmor Helga Frømyr forteller fra sitt 44-årige jordmorsvirke.
Distriktsjordmor fru Helga Fro- myr i Heddal, fyller imorgen, son- dag 16. januar, 65 år, og slutter samtidig i stillingen på grunn av alders grensen etter at hun har vært i virksomhet i 44 år og tatt imot omkring 2000 verdensborgere.
Hun «arvet» opprinnelig stillingen etter sin mor, fru Bergit Kolbjørnsrud. Allerede i konfirmasjonsalderen ble hun hennes assistent. Da mannen reiste til Amerika noen år, benyttet hun anledningen til å gå på jordmorskolen i Oslo. I 3 år var hun så jordmor på Notodden. inntil hun ble ansatt som distrikts- jordmor i Heddal i 1920.
Det var ikke rare kår for en jordmor den gang, forteller hun. Hun begynte med en årslønn på 7-800 kroner. Reisemåten var tungtvindt og det var sjelden å få betaling for utlegg til skyss. Derfor ble det mest å sykle. Og da hun også en stund vikarierte i Hiartdal og Tuddal, ble det mange slitsomme turer. Og ikke ble det alltid så mye tid til hvile når hun kom hjem. Familien var stor, barneflokken hele seks, og selv om hun hadde god hjelp, krevde de sitt.
Hun kan fortelle om mange tildragelser fra alle sine ferder. En gang gikk hun gjennom isen på Heddøla midtvinters, da hun skulle i forretning på Vestsida. Det medførte at hun ble forsinket, og barnet kom før henne. Men alt gikk bra – også med jordmora som fortsatte reisen i de våte klærne.
Forholdene i Heddal er ikke til å kjenne igjen idag mot den gang hun begynte. Da var det ikke så rart stell med hygienen. Men det gikk da det også. Men en påkjenning var det mange ganger å stå gå å si langt til skogs mange ganger, uten mulighet for legehjelp innen rimelig tid. Og at mødrene ikke ble kontrollert under svangerskapet medførte mange barselkramper. Likevel har det bare dødd en eneste pasient for henne, og det hadde igrunnen ikke noe med selve fødselen a gjøre.
Fødte ungen om formiddagen – stelte i fjøset om kvelden!
Det er nok ikke alle skriftens ord – om at med smerte skal du føde – dine børn, gjelder for. Hun forteller at en kone i Heddal, som er 90 år og lever i beste velgående i Heddal den dag i dag, hadde hele 14 barn. Det var dårlig med hjelp, og hun var henvist til å greie seg selv. Om formiddagen fødte hun et barn, og om kvelden gikk hun i fjøset og stelte helt alene. Hverken mor eller barn har tatt skade av det.
Embetet har medført at fru Frømyr er kjent i hvert eneste hjem i Heddal. Men det er ikke bare som jordmoren hun er velkommen. Hun er et staut, forstandig og koselig menneske som en har utbytte av å snakke med, og hun er likt og avholdt av alle. Som datter av John Kolbjørnsrud er hennes 65 år nesten å regne til ungdommens år. Derfor setter ikke aldergrensen noen strek for hennes virksomhet. Hun kommer bare til å skifte planter. I Frømyrs gartneri kan hun fortsatt stelle med livets spirer, og hun later til å like gartnerarbeidet like godt som jordmoryrket.
Vi ønsker henne til lykke med 65- årsdagen og årene fremover.
Fra Telen 15/1 1955 Avskrift Ole Arvid Vassbotten