Oscar Nissens gate 6 – Wormsengården

(Utarbeida av Edgar Gundersen i 2017)

Wormsengården ca. 1910

Oppført:
1ste byggetrinn:1908
2dre byggetrinn, utvidelse: 1912 (Byggemeldt av arkitekt Helge Blix i 1910)

Trappehus på gavlveggen mot øst: 1920 (Etter tegninger av Th. Wormsen)

Arkitekt: Helge Blix.

Jeg har lett i kommunens arkiv, men ikke funnet det avgørende bevis for at Helge Blix er WORMSENGÅRDENs arkitekt. De sterke båndene som både Blix og Wormsen hadde og fikk til Hydro styrker antakelsen. Det samme at klassekameratene fra studietida – Heinrich Karsten og Otto Hansson – tegna gårdene mellom WORMSENGÅRDEN og HAUGERUDGÅRDEN. Utvidelsen (1911) og sammenføyningen med klassekameraten Otto Hannsons utvidelse av TELEGRAFGÅRDEN sto han ganske sikkert bak – han byggemeldte utvidelsen.

Byggherre 1ste byggetrinn: Johannes Odden.

Byggherre 2dre byggetrinn, utvidelse: Brødrene Wormsen som kjøpte gården i 1911.

Murmester/byggmester: Ukjent, men det er nærliggende å tro at det er brødrene Wormsen.

WORMSENGÅRDEN har store vinduer med utradisjonell utforming. Gården er asymmetrisk. Fjernintrykk og nærintrykk som danner et hele. Den blander elementer fra ulike tidsepoker – mansardtak som kom på 1600-tallet med innramming rundt døråpninger og vinduer som bringer tanken til antikken. Den blander myke og skarpe former i vindus-løsningene. Flere av TORRINODEKLARASJONENs kriterier for hva som kjennetegner jugenstilen finnes i WORMSENGÅRDEN.

Løsningen med mansardtak gir ekstra takhøyde og boligareal i loftsetasjen. Hydros Admini fra 1905 har mansardtak. WORMSENGÅRDEN var den første murbygningen i byen som fikk mansardtak.

Brødrene Wormsen kom til Notodden i 1907 og etablerte et bygningsfirma.. Jeg vet ikke hvor de etablerte seg – kanskje i WORMSENGÅRDEN. I 1911 kjøpte de WORMSENGÅRDEN og utvidet den. Firmaet har drevet sin virksomhet fra denne gården sammenhengende helt fra starten. De blei stor-entreprenører, noe teksteksemplet (fra 1914) i den medfølgende bildeserien viser.Firmaet driver Jernia-butikk der i dag, firmaet heter nå Th. Wormsen A/S.

WORMSENGÅRDENS førsteetasjefasade er fullstendig endret. Fasaden i andre etasje og toppetasjen er inntakte. De fleste vinduene i andre etasje er antakeligvis originale.

Reguleringsmessig status er at hele gården kan rives unntatt gatefasaden og taket opp til mønet. I en tilstandsrapport fra 2005 vurderes Wormsengården til å være i dårlig tilstand. Etter det har utvikling sakte gått sin gang mot det verre.

2025: Gården er nå renovert.

Bilde fra 2018 mens enda Wormsen hadde forretning der

TIL TOPPEN AV SIDEN