
Notodden bystyre holdt igår møte til endelig vedtagelse av gate-navnene
Efter endel diskusjon om av-stemningsmåten, opstod en lengre debatt, hvor der også fremkom mange nye forslag til gatenavn.
Av debatten gjengir vi i all korthet:
Skolebestyrer Asland likte ikke de 23 bygdenavn soen komiteen hadde foreslått, og hadde snakket med mange innflyttede bygdefolk som var av samme mening. Det vilde være meget bedre å erstatte bygdenavnene med kjente kunstnernavn med rot i Telemarks tradisjon og kultur. Mosstrendingene vilde sikkert sette mer pris på Håvard Gibøens gate enn Mosstrandsgaten, og likeså høres Olav Bjålands gate bedre ut enn Kviteseids gate. Tal. syntes det var absolutt riktig som nevnt i avisen å knytte Bernt Støylens navn til en av gatene.
Asland fremsatte forslag om 23 nye navn istedenfor bygdenavnene, og en god del av tal.s navneforslag blev vedtatt.
Halvor Tveiten var helt enig med Asland. Aa komme med Seljords og Brunkebergs gate ute på Tveiten hører ingen steds hjemme. Forbi Barnehjemmet har det fra gammelt av hett Brattrein, og han vilde anbefale dette navn.
John Næset trodde at den mest praktiske løsning av saken, eftersom mange av gatene ikke er bebygget enda, vilde ha vært foreløbig å bare sette nummer på dem, og så kalt de op efter hvert som det blir bruk for dem.
Jens Røkke: Vi får trøste oss med det gamle ordet at navnet skjemmer ingen. Om vi vedtar et navn som det nu er misnøie med, så kan det jo bli kjært efter hvert.
Ordf.: Den første komite holdt sig nokså langt ute i periferien, på Grønland og Svalbard osv., den nye komité har holdt sig på mere hjemlig grunn. Men likevel har den beholdt meningsløse navn som Erik Raudes vei og Svalbards gate. De folk som virkelig har gjort noe for Notodden, er ikke blitt opkalt, som f.eks. Bernt Støylen, og den første bestyrer av Notodden folkeskole, Bjørn Evje.
Johan Randby syntes at i en slik arbeiderby som Notodden burde noen av arbeiderpartiets førere opkalles, f.eks. Holtermann Knudsen og Anders Buen.
Røkke påtalte at skolestyrets formann, som burde forutsettes å vite bedre, i siste møte uttalte at «gata» var jargon, skulde noe være jargon, måtte det være «gaten»
Mathis Tinne: Det er vanskelig å gjøre alle tillags, det viser sig her. Det er beklagelig at de som er mest nidkære til å komme med forslag her, ikke har kommet til komiteen med dette før.
Asland svarte at når så ikke var skjedd, var det først i bystyrekartet, han hadde fått greit inn blikk i navnene.
Telegrafbest. Henriksen vilde fremkaste den tanke, at man nu godkjente gatenavnene uten nærmere å fiksere dem til bestemte gater, så kunde de settes på efter hvert.
Borgerm. uttalte at noe slikt som av Henriksen antydet, ikke var gjennemførlig av hensyn til byens matrikul.
Efterat flere talere hadde hatt ordet, gikk man til avstemning over de forskj. navn. I fkorthets skyld gjengies her enkelte av de mest omdisputerte navn, hvad de skal herefter hete iflg, bystyrets beslutning.
Mot, 2 st. vedtokes at der den bestemte form «gaten» forekommer, skal det hete «gata», altså Storgata, Telegata, Tinnesgata o.s.v.
Videre vedtokes:
Anundskåsveien, Bergstuguvegen Landstads gate istedenfor Neslands gate, Tolleiv Huvestadsgate istedenfor Bedehusgaten. Eirik Raudes vei blev forandret til Hamsuns gate, og Brunkebergs gate til Grønli gate. Alexander Kiellands gate blev enst. forandret til Bernt Støylens gate.
Mot 4 st. besl. Hiterdalsveien forandret til Heddalsvegen. Den tidl. Hamsuns gate blev enst. kalt Asbjørn Knudsens gate. Henrik Ibsens gate blev forandret til Vålaskeiet, og Haralds gate tal Linbursdokka. Islandsveien besl. forandret til Hjalmar Johansens gate
Mot 5 st. ble. Jønsiveien forandret til Sauheradveien og Lisleheradveien med 18 mot 18 st. forandret til Lisleheradvegen. Sætrejordet blev mot 1 st. besl. bibeholdt. Saulands gate blev kalt Anders Buens gate. Likeså blev Holtermann Knudsen og Kyrre Grepp opkalt.
Av andre navn som blev vedtatt nevnes: Bjørn Evjesgt., Olav Bjålandsgt., Håvard Gibøensgt, Peter Hognestadsgt., Tuddalsgate ordf. Srandlisgate og magistrat Jensensgate
Fra Telen 7. mars 1935