NOTODDEN SMIE & HJULMAKERI HAR FULLT OPP Å GJØRE
– Etterspørselen etter kunstsmidde lysekroner og porter er stor. Et besøk i smia hvor hester ble skodd, bilfjærer og mye annet reparert. –
Nede på Nesøya ligger en bedrift som mange vet om og som dagen lang gjør stor nytte for seg. Det vi sikter til er Notodden Smie og Hjulmakeri som eies og drives av T. Kvernstuen.
Teledølen har avlagt Kvernstuen et besøk og han fortalte på vår forespørsel at han overtok smia i 1943 etter faren sin, men han hadde da drevet i smedfaget i atskillige år og tatt svennebrev.
Når en kommer inn i smia blir en slått av hvor mange forskjellige slags tenger, former, slegger, hamrer og annet verktøy som synes å være nødvendig i en smie. For en ikke fagmann ser det faktisk ut til å være mange like ting slik at de skulle synes unødige, men Kvernstuen forteller at en aldri får nok verktøy og når han regner opp hva de alle nyttes til forstår en først behovet.
– Hva slags arbeid er det mest av idag?
– Det var vanskelig å svare på, for det er faktisk mye å gjøre på mange områder.
– Er det for eksempel like mye hesteskoing nå som før om åra?
– Det er gått atskillig tilbake på det området, men det er framleis mange som kommer hit med hestene sine. Det er jo så at ingen sko passer til hestene, så de må en tur i smia for å passes til. Men etter hvert som bilene i stor utstrekning har overtatt hestenes arbeid har det som naturlig er blitt mer og mer av slikt arbeid.
– Jasså, hva slags arbeid er det som gjøres på bilene her nede da?
– Det hender ikke så sjelden at fjærene på laste- og personbiler knekker og da må jo disse repareres. Det har vært vanskelig å skaffe fjærstål, men jeg lager bilfjærer.
– Jeg ser De har autogensveiseapparat også?
– Ja, jeg har forøvrig også elektrisk sveiseapparat og disse to har jeg stor nytte av.
Inne i et sideværelse til smia har Kvernstuen et fullt utstyrt snekkerverksted med planhøvel, sirkelsag, båndsag, dreibenk og andre ting.
– Hva bruker De alle disse maskinene til?
– Vi lager lastelemmer, hjul, sleder, bogtre o.s.v. Jeg er dessverre alene nå for tida slik at jeg ikke får utnyttet alle maskinene jeg har slik som de burde, men jeg håper i nær framtid å få et par mann.
Inne i smia ligger det flere sparkstøttinger og kjelker med avbrukne meier og det faller seg naturlig å spørre om det faller mye slikt arbeid.
– Det er ufattelig hvor mye arbeid en kunne ha i denne bransjen, men slik som forholdene var i vinter så jeg meg ikke i stand til å drive noe med det. Det var så mye annet arbeid som var viktigere og måtte komme i første rekke.
Selv om ikke vi personlig kunne klare å svinge slegga over rødglødende jernbiter og få det formet til nøyaktig den ting vi ville, så er det en fryd å se hvor lekent og lett Kvernstuen greier det. Han er en dyktig fagmann, og i en slik smie som han driver der må en være spesialist i alt. En må ikke stoppe opp og si at dette klarer jeg ikke, for det har jeg aldri vært borte i før. Det gjør heller ikke Kvernstuen.
– Kvernstuen, har De drevet noe med kunstsmiing?
– Ja, under krigen drev jeg mye med det og det ble da en del lysekroner og porter. Nå har jeg dessverre ikke tid til å drive med det trass i at jeg har fått masse henvendelser og det er noe av det morsomste arbeid jeg driver med.
– Har De planer om å bygge?
– Under krigen hadde jeg store planer, men nå når jeg ser hvordan forholdene er har jeg slått det helt fra meg.
Artikkelen er hentet fra Teledølen – Lørdag 15. april 1950
Avskrift: John Einar Oterholt