Knut Jordheim til minne

Siden 1990-tallet var Knut Jordheim en aktiv bidragsyter til Notodden historielags årsskrift. De siste 9 årene var han også redaktør for årsskriftet. Han døde 11. august, 93 år gammel. Alderen til tross kom bortgangen uventet, for han var ualminnelig vital og aktiv helt til det siste.

Da Knut med familie kom til Notodden midt på 1960-tallet, sto han fram som en ressurs på mange arenaer. Både kirke, speiderbevegelse og etter hvert historielaget fikk nyte godt av hans rike evner og store arbeidskapasitet.

Som lærerutdanner og pedagog ved høgskolen (USN i dag) drev han ikke bare undervisning, han var også faglitterær forfatter og redaktør. Hans skolefaglige engasjement førte da også fram til en doktorgrad – i en alder av 79 år.

Knut vek ikke tilbake for utfordringer. Ettersom ingen andre tok initiativ til et bokprosjekt i forkant av Notoddens 100-årsjubileum i 2013, var Knuts svar et kvalitetsprodukt mellom to permer: «Tidsbilder – av livet i en kommune gjennom 100 år, Notodden 1913-2013.» Det er ingen overdrivelse å si at boka blir stående som et mangfoldig lokalhistorisk oppslagsverk. Og den utkom samme år som Knut ble tildelt Kongens fortjenstmedalje. Han var ikke alene om å felle en gledeståre da det skjedde.

Knut evnet å omsette ord til handling. Et tydelig eksempel og som opptok han sterkt i seinere år, er det såkalte stabburprosjektet. Det vokste fram av en nødvendig redningsaksjon for stabburet som hadde sin plass innenfor lærerseminaret på Skoland. Og det manifesterte seg i flytting, renovering og utvikling av et kompakt, men tiltalende skolemuseum. Knut var en drivende kraft i dette.

Som redaktør for vårt årsskrift sto ikke Knut fast på ideer og temaer. Han likte å strekke kjølen for kommende utgaver, gjerne med et definert hovedtema. Lydhør for ideer, men en forkjærlighet for skole, kirke og speiderliv hørte med.

Selv da han passerte 90 var han beredt til å stå på videre. Uvisst om det var mest av lyst eller tvil om andre var beredt til å bære arven videre. Med 2023-utgaven var han klar for å takke av. Vår beste måte å takke Knut vil nettopp være å vise at vi tar imot stafettpinnen og tar med oss det beste i alt det han sto for.

Redaksjonen/Notodden Historielag

Knut Jordheim

TIL TOPPEN AV SIDEN